la Vinotaria

la Vinotaria

29 maart 2015

Het verhaal achter de wijn

Jean Leon – A man, a time, a wine

Ik ben dol op verhalen achter wijn. Wat is het levensverhaal van de wijnboer? Waarom wordt deze wijn gemaakt? Waarom heet de wijn zoals die heet? Het verhaal van Jean Leon is er zo eentje, een levensverhaal van een man die zijn droom heeft verwezenlijkt en ik word er zo vrolijk van om daar naar te luisteren.



Wat is het levensverhaal van deze wijnboer?
Jean Leon werd geboren als Ceferino Carrión in 1929 in Santander, Noord – Spanje. Hij verhuisde met zijn familie naar Barcelona en daar is zijn idee gaan kriebelen om zijn dromen altijd te blijven volgen. Hij besloot op reis te gaan. Eerst naar Parijs en later met de boot vanuit La Havre naar New York City. Hier nam hij iedere baan aan die hij kon krijgen. Zo werkte hij als taxi chauffeur en als ober in een restaurant. Hij vervolgde zijn reis naar Californië en raakte bevriend met grote sterren uit Hollywood, zoals Frank Sinatra, Grace Kelly en James Dean.

Het was James Dean die hem heeft gestimuleerd en geholpen om een droom te verwezenlijken: het openen van zijn eigen restaurant, La Scala. Het werd een prestigieus restaurant, die grote Hollywood sterren verwelkomde. Onder het restaurant zat een grote wijnkelder met meer dan 25.000 flessen. Jean Leon was altijd al de man die de wijn perfect kon combineren met de gerechten. Omdat hij wijn-spijs zo belangrijk vond, besloot hij zelf wijn te gaan maken.

Waarom wordt deze wijn gemaakt?
En dus werd hij wijnboer. Niet in Californië, maar in zijn vaderland Spanje. Zijn wijngaard kocht hij in Torrelavit (50km onder Barcelona). Het is inmiddels 1963 en Jean Leon maakt zijn eigen wijn. Het werd de eerste Spaanse wijn met de Franse druivensoorten Chardonnay en Cabernet Sauvignon.  

Vandaag de dag kunnen we nog steeds genieten van de mooie wijn die Jean Leon maakt. Het bezoeken van zijn wijnhuis in de Penedès is een ware beleving en ik ben blij dat ik dat zelf heb mogen ervaren. Het is een wijngaard waar je verschillende soorten druiven kunt proeven. Want, hoe proeft nou een Chardonnay druif, of een Grenache en wat zijn eigenlijk de uiterlijke verschillen?



Jean Leon & Torres
Mocht het verhaal je bekend voorkomen, maar de naam Jean Leon je niks zeggen, dan zegt de naam Torres je vast meer. Jean Leon en Miguel Torres Sr waren namelijk goede (wijn)vrienden. Jean Leon verkocht zijn wijngaarden in 1994 aan Torres, zodat deze wijnfamilie het succes van Jean Leon wijnen zou kunnen doorzetten.

Een mooi verhaal om te kennen, een bijzondere wijngaard om te bezoeken en een dus een interessante wijn om te proeven. Wat je ervan vindt, laat ik aan jou over. Sowieso een leuke wijn voor tijdens een diner. Maare, vertel je gasten dan wel dit verhaal erbij. Dan smaakt een wijn altijd net een beetje lekkerder.



Waarom heet de wijn zoals ie heet?
Jean Leon 3055 Rosé/Chardonnay/Merlot (Biologische wijnen) – 3055 was het nummerplaat van zijn taxi in New York City

Jean Leon Vinya Gigi Chardonnay – vernoemd naar zijn enige dochter Gigi

Jean Leon Vinya La Scala Cabernet Sauvignon Gran Reserva – vernoemd naar zijn restaurant in Hollywood die zijn dochter Gigi vandaag de dag nog runt

Jean Leon Vinya Le Havre Cabernet Sauvignon Reserva de Torres – naar de Franse havenstad Le Havre waar hij op de boot naar Amerika stapte



Bron
WineLife magazine, nummer 32 (okt/nov 2014)



9 maart 2015

Spanje, een wijnland?

Je kent het wel. Tijdens die koude wintermaanden in Nederland plan je alvast de vakantie voor de zomer. Je besluit Spanje en de komende maanden dagdroom je heerlijk weg bij de gedachten aan die vakantie: Costa del Sol, Sangria, Tapas, grote pan paella, veel zon, Flamenco dansen…

Ja, inderdaad, daar denken we aan als we aan het land Spanje denken. Logisch, daar is ook geen woord over gelogen. Alleen, Spanje is nog zoveel meer dan dat.

Denk je er bijvoorbeeld ook wel eens aan dat Spanje het grootste wijnland ter wereld is? En dan bedoel ik niet per se qua productie, maar qua oppervlakte. Spanje is qua vierkante meters wijngebied de grootste van de wereld. En dat is iets om trots op te zijn en iets wat mij nieuwsgierig maakt. Wat voor lekkers komt er dan van die wijngebieden af? En waar kunnen we nog meer over dagdromen in de aanloop naar de zomer?

Wist je dat..?
-       Cava op dezelfde manier wordt gemaakt als Champagne? Dit zorgt ervoor dat er in Cava net zulke lekkere, flinke bubbels zitten als in je Franse flûte. Maar, qua prijs toch ineens een stuk interessanter!


-       Spaanse wijn lange tijd een heel stoffig imago had ten opzichte van de rest van de wereld? Dit kwam omdat de Spanjaarden graag rode wijn drinken die heel lang op houten vaten heeft gelegen en dat was veel te bitter voor de niet-Spanjaard. 

-       De meest aangeplante druif ter wereld de Airén in La Mancha, Spanje is? Moet ik er wel bij zeggen dat La Mancha dan ook gelijk een van de grootste wijngebieden ter wereld is!

-       Spanje sinds 1972 een eigen controlesysteem heeft voor de kwaliteit van wijn? Vino de Mesa (tafelwijn), Denominación de Origen (DO) en Denominación de Origen Calificada (DOCa).

-       Spanje 15% wereldaandeel heeft op het gebied van wijngaardoppervlakte? Maar daarentegen maar 13% wereldaandeel heeft op het gebied van wijnproductie? Hierbij komen zij op de derde plek, achter Frankrijk (19%) en Italië (18%). Dit grote verschil in oppervlakte en productie heeft met de grote droogte en slechtere weersomstandigheden te maken.


Reden genoeg dus om nog dieper in de wondere wereld van wijn te duiken.  Met Spanje voorop! De komende tijd gaan we nog veel meer van dit lekkere wijnland horen. En we wachten niet pas tot de zomer! Viva España!