Laatst was ik bij een wijnproeverij in een gezellige bar in
het centrum van Barcelona. Het was een wirwar van verschillende nationaliteiten
die allemaal hetzelfde doel hadden: genieten van Spaanse wijn! De een had meer
oor voor de genoemde details over de herkomst van de drank, de ander kwam puur en alleen voor het drinken
en de bijkomende gezelligheid.
Na een aantal glaasjes, stelde een Nederlander hier de
vraag: Wat is Rioja eigenlijk voor een druif? Ik viel bijna om van verbazing. Hoeveel
heeft deze kerel al gedronken? Wat is dit voor een onbenullige vraag?
Maar misschien is dit helemaal nog helemaal geen gekke
vraag. Want ja, hoeveel weten wij Nederlanders nou eenmaal van Spaanse wijn? En
welke druiven worden er eigenlijk gebruikt om Spaanse wijn te maken? Het leek
mij geen onverstandige keuze om hier eens in te duiken en mijn kennis met
jullie te delen.
Rioja, een wijngebied
Drinken we een Spaanse wijn? Dan drinken we een Rioja.
Klinkt lekker Spaans en smaakt altijd wel prima. Maar wat drink je eigenlijk?
Is Rioja de druif, de regio of misschien wel de bodega?
Om maar gelijk op de eerste vraag antwoord te geven: La
Rioja is de regio, namelijk een wijngebied in het noorden van Spanje. De naam
La Rioja komt simpelweg van het riviertje wat door het gebied loopt: Rio Oja.
Heel veel ingewikkelder wordt het niet.
Wijnen uit La Rioja kunnen zowel witte, rosé of rode wijnen
zijn, waarbij die laatste natuurlijk veruit het bekendst is en meest voorkomst
(90%). De meeste rode wijnen worden gemaakt van de druif Temperanillo, die bekend
staat al vroeg in het jaar goed rijp te zijn.
Wijnen uit de Rioja zijn over het algemeen van hoge
kwaliteit. Dit heeft te maken met de ligging en de bodemstructuur. De hoogte
zorgt ervoor dat de druif harder moet werken om goed te kunnen groeien en de
klei/kalk bodem geeft de wijn een zachte elegantie waar veel mensen van houden.
Rioja DOCa
Deze kwaliteit is zeker niet onopgemerkt gebleven en sinds
1991 is de regio La Rioja DOCa - Denominación de Origen Calificada. Het geeft
niet altijd garantie voor succes natuurlijk, het blijft immers een
natuurproduct. Maar als je je een beetje wilt uitsloven bij een etentje, kan je
er wel op letten dat jouw Rioja wijn het DOCa keurmerk heeft. Hierbij heeft de
wijnboer dus de ‘regels’ van het Rioja wijngebied nagestreefd en zal je die
continuïteit terugvinden in de fles.
Witte Rioja
Een nog onbekender fenomeen is witte Rioja. Een heerlijke,
volle witte wijn uit dit mooie wijngebied. Ik kan je eerlijk bekennen dat ik
dit pas hier in Spanje heb leren drinken en direct verkocht ben. Witte Rioja
wijnen worden vaak gemaakt de druivensoorten Viura, Malvasía en/of witte
Garnacha. Bestel of koop dan niet gelijk een hele oude witte Rioja, want die
smaken gauw wat zuur. De jongere wijnen (2011-2013) zijn vaak lekker vol van
smaak met veel body.
Niet zo’n gekke vraag
Natuurlijk zijn er nog genoeg vragen over wijn onbeantwoord
en was deze vraag over Rioja een hele logische.
Ik snap ook wel waar de verwarring van deze Nederlander
vandaan kwam. Want waarom noemen we de Spaanse wijn een Rioja (naar de regio),
maar een Franse wijn een Chardonnay of Merlot (naar de druif)? En drinken we
een Riesling (druif) uit Frankrijk of Duitsland?
Misschien is de Spaanse wijnwereld dan toch nog iets
ingewikkelder en interessanter (!) dan we denken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten